Ticari üretim için seralar kurulum şekillerine göre; bitişik, bağımsız(bireysel) veya oluk bağlantılı(blok seralar) olarak sınıflandırılabilir.
Bitişik Seralar
Bitişik seralar; adından da anlaşılacağı gibi bir yapıya yani binaya bitişik şekilde inşa edilir. Bitişik seraların bir veya birkaç yüzeyi duvarla kaplı olup, çatının eğimi güneye bakar ve şeffaf bir malzeme ile kaplanır.
Avantajları ve Dezavantajlar
- Bu tipteki seraların en büyük avantajı inşaat maliyetlerinin diğer türlere göre daha düşük olmasıdır. Yapının bir bölümünün (bir duvarı) bina ile ortak kullanılması maliyetleri düşürecektir.
- Öte yandan; bina içerisindeki enerji ve iklimlendirme sistemleri sera içerisinde de kullanılabileceği için burada da maliyet azalacaktır. Ancak; ısıyı kontrol altında tutmak oldukça zordur. Bu da bir dezavantaj olarak karşımıza çıkar.
- Bitişik yapıdaki bina güneşlenme süresini de azaltacaktır. Böylelikle bitkilerin ihtiyacı olan güneş ışığını aldığı süre de kısalacaktır.
Bağımsız (Bireysel) Sera
Bağımsız (Bireysel) Sera; herhangi bir başka yapı ya da seradan bağımsız bir şekilde inşa edilir. Her bağımsız seranın da kendi ısıtma, soğutma ve sulama sitemleri bulunur.
Avantajları ve Dezavantajlar
- Her bağımsız sera ısıtma / soğutma sistemi tarafından kontrol edildiğinden ayrı ortamlar sağlamak daha kolaydır. Bir sera yayılma için ılık, diğeri ise büyümek için daha soğuk çalıştırılabilir.
- Bağımsız seraların bazı bölümleri, kullanılmadığı zamanlarda enerji tasarrufu için kapatılabilir.
- Çok aralıklı seralar oluklardan karı eritmek için ısıya ihtiyaç duyduğundan şiddetli kar yağışı olan bölgeler için en uygunudur.
- Düz olmayan araziler için iyidir.
- İnşası ve bakımı blok seralara göre daha kolaydır.
Bitişik Seralar
Oluk Bağlantılı (Blok) Sera; bağımsız seraların birleşmesiyle oluşan birbirine bağlantılı büyük tek seralardır. Çatı ağırlığının taşınabilmesi için genellikle dikmeler bulunur.
Avantajları ve Dezavantajlar
- 2 dönümden büyük alanlar için daha uygun maliyetli.
- Yüzey alanı ile taban alanı oranı daha az olduğu için ısıtma maliyetlerinde azalma. Düşük camlı alan sayesinde ısıtma maliyetleri %25’e kadar daha az olabilir.
- Isı merkezileştirilebilir.
- Fanları ortadan kaldıran ve elektrik kullanımını azaltan açık çatı tasarımları mevcuttur.
- İnşaat ve yatırım maliyeti daha yüksektir.