Şimdi AraKonum

Yapılarına Göre Sera Çeşitleri

Seralar yapılarına göre; Kuonset, Gotik, Geleneksel(Üçgen Çatılı) ve A-Çerçeveli olarak dört çeşit olarak sınıflandırılabilir. (En yaygın olanlar)

Kuonset Seralar

Yuvarlak Çatılı, Kuonset tipi sera.
Yuvarlak Çatılı, Kuonset tipi sera.

İkinci Dünya Savaşı sırasında popüler olan Kuonset kulübelerinden ilham alan Kuonset tarzı seralar, yarı kesilmiş büyük, berrak varillere benzeyen yarı dairesel yapılardır.

Bu yapı, kavisli bir çatı ve askeri kulübe tarzı tasarıma sahiptir. Kasnaklar genellikle alüminyum veya PVC borulardan yapılır ve daha iyi yalıtım için bir polietilen film veya panellerle sırlanır.

Yan duvarlar, depolama alanını ve tavan boşluğunu oldukça sınırlar. Çoğu koşulda inşa etmek için en ucuz ve en kolay tiptir.

Kuonset tarzı seralar genellikle bireysel seralar inşa edilirken kullanılır. Ana avantajı; diğer sera tiplerine nazaran çok daha fazla güneşlenme süresine sahip olmasıdır. Bu son derece yüksek miktarda güneş ışığı, bitkilerinizi fidelerden tam olgunlaşmış olgun bitkilere yetiştirmek için en iyisidir.

Kuonset tarzı seraların bir diğer avantajı, Kee Klamp armatürleri kullanılarak inşa edildiğinde inşaatın basitliğidir. Birbirinin içine geçen armatürler sayesinde olduğu alanda kurulumu yapılabilir. Böylece marangozluk becerisine de ihtiyaç duymadan basit bir şekilde inşa edilebilir.

Öte yandan, bu armatürleri kolayca sökülüp takılabileceği için, seranızı gerektiği gibi hareket ettirebilirsiniz.

Gotik Seralar

Tasarım, tüm dünyada Gotik katedrallerin pencerelerinden esinlenir. Sivri bir çatı oluşturmak için eğilmiş duvarlarla inşa edilir. Kuonset seraların bir türevi olan bu seralar; daha dayanıklı ve daha fazla hava alanını sahiptir. Geleneksel seralara göreyse daha kolay ve ucuz bir şekilde inşa edilebilir.

Gotik kemer tasarımı, kuvvetli rüzgarlara ve yoğun kar yağışı dayanabilme kabiliyeti ile ünlüdür. Çatının yarım gözyaşı şekli, kar ve yağmurun kolayca akmasını sağlamak ve önemli miktarda yağış veya kalıntı birikmesinden kaynaklanan hasarı önlemek için idealdir.

Gotik kemer, merkezdeki sırtın yüksek profilinden daha fazla yüksekliğe sahiptir, bu da daha uzun özel ürünlerde (domates ve salatalık gibi) uzmanlaşan veya denemek isteyen yetiştiricilerin yanı sıra birçok tropik ağaç için alan yaratır.

Gotik seranın kemerli çatısı yapısal kirişlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bu teknik, sadece maliyetleri azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda inşaatı daha hızlı ve daha kolay hale getirir ve daha az malzeme gerektirir.

Geleneksel (Üçgen Çatılı) Seralar

Üçgen çatılı seralar en yaygın sera türlerinden biridir çünkü maksimum miktarda güneş ışığı alırken, aynı zamanda çok sayıda bitki yetiştirmek için yapı içinde geniş bir alan sağlarlar.

Düz duvarlar ve daha yüksek çatı sayesinde bir yandan bitkilerinizle ilgilenirken bir yandan da içeride serbestçe dolaşabilirsiniz. Tasarım oldukça basittir, bu yüzden kendiniz inşa etmekte de çok zorlanmazsınız. Ancak; diğer sera türlerine göre inşası daha fazla uğraş gerektirir. Çerçeve ve kaplama için kullandığınız malzemelere bağlı olarak, inşaat maliyetleri de oldukça makul olabilir.

Rüzgar aldığı yan duvarlar daha geniş ve düz olduğu için daha fazla etkilenecektir ancak; yapının bir iskelete sahip olması daha dayanıklı olmasını da sağlar. Bu durum elbette çerçeve ve kaplama için kullandığınız materyallere göre de değişecektir.

A-Çerçeveli Seralar

Üçgen çatılı seradan daha basit ama aynı derecede popüler olan A-çerçeve sera, çok az miktarda malzeme gerektirir ve oldukça ucuz ve kolay inşa edilebilir.

Ahşap bir çerçeve ve plastik kaplama kullanıyorsanız, bu tür seralar destek alınacak başka bir yapıya ihtiyaç duymadan inşa edilebilir ve çok az inşaat deneyimi gerektirir.

Geniş taban ve dar tepe noktası nedeniyle içeride manevra yapmak biraz daha zordur ve hava akışı düşük kenarlarda ve dar köşelerde genellikle ideal değildir.

ArabicEnglishGermanRussianTurkish